Gråskalan i pastellvärlden

« | »

Naiva supportrar och styrelser i ÖIS, GAIS och Häcken

rallarper | 15 September, 2007 09:29

I Ekot intervjuades supportrar om den föreslagna sammanslagningen mellan GAIS, Örgryte och Häcken. "Fotboll är mer än bara pengar" tyckte de. En mycket naiv hållning; fotboll är inte mer än ett modent gladiatorspel som tillhandahåller mentalt bröd och skådespel till de själlösa konsumenterna i vår tid. Paralellerna mellan sport och dokusåporna i TV är slående.

Klart att det bara handlar om pengar i grund och botten - hade det varit något annat hade köpandet och säljandet av spelare inte förekommit utan lojaliteten till klubben (som endast supportrarna visar, ingen styrelse i alla fall) hade varit absolut.

Fast supportarnas naivitet övertrumfas endast av styrelserna i klubbarna när man tänker på fotbollsföretagen som en tillverkningsindustri. Visst finns det skalfördelar, men inte i produktionsledet: ingen klubb kan ha mer än elva spelare på planen samtidigt, oavsett om man har 33 spelare i truppen. Man måste bejaka att det lilla fotbollsföretagets värde inte ligger i spelarnas värde utan endast i varumärket: Är klubbens symbolerna något att kämpa för?

Förslaget om sammanslagning vittnar om en fantasilöshet hos styrelserna - de saknar visioner om hur man skall förvalta varumärket och fylla det med mer värde för supportrarna än bara färgkemikalierna som är tryckta på tröjorna. Det enda resultatet av en "fientlig" sammanslagning är att man förlorar de mest trogna supportarna och man måste bygga upp verksamheten på nytt från grunden.

Vad man i stället borde göra är att sammarbeta för att tillsammans bygga varandras varumärke. Spelets regler bygger på sportslighetens dualism: å ena sidan är man motståndare samtidigt som man har samma mål och värderingar. Ur detta borde klubbarna kunna framhäva sina varumärken, stärka lojaliteten till supportarna genom att engagera dem.

Länkar till hela dokusåpans alla delar:

Storklubb diskuteras i Göteborg
Klubbarna ska utreda ett enda elitlag
Göteborgsklubbar går inte samman

Andra intressanta bloggar om: , , , , ,


kommentarer

Comment Icon Du var ju insatt...

Nicklas Eriksson | 16/09/2007, 10:11

Klubbarna på fastlandet i Götet samarbetar redan i den så kallade Göteborgsalliansen. Vi förvaltade Gamla Ullevi och kommer förmodligen att förvalta den nya arenan.

Det är antagligen sådana som du som är orsaken till att det här idiotförslaget kom upp från början.

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/725/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18