Gråskalan i pastellvärlden

« | »

Hjälp, min källare och potatisåker står under vatten - varför skall du vara med och betala?

rallarper | 13 Juli, 2007 20:31

Visst läcker det in i min källare när regnet öser ner eller vid snösmältningen. Eftersom det gör kan vi inte inreda källaren till något hobbyrum eller liknande. Runt omkring oss skriker dock både bönder och husägare om vattenskadade gröder och källare - jag är inte drabbad men de är. Idag föreslår jordbruksminister Eskil Erlandsson en fond för skador - hoppas inte med mina skattepengar... och jag hoppas att mina försäkringspremier inte går till att betala renoveringar av källare som inte borde vara inredda.

Är jag hård mot de drabbade? Visst är det lite tillspetsat, men min poäng är att någonstans måste det personliga ansvaret ta över.

I Stångby, norr om Lund berättade en drabbad villägare i Sydnytt om att en liknande översvämning förra året, min fråga är då om det inte ankommer villaägaren själv att vidta åtgärder mot problemet. I stället klagas det på försäkringsbolag som höjer premierna och kommunen som inte dimensionerat avloppet/dagvattnet korrekt. När borde en backventil krävas om man har byggt sitt hus i en dalgång?

En bonde vis sjön Tåkern i Östergötaland intervjuades i radion där dennes potatisåker låg en halvmeter under vatten. Det konstaterades att man inte kunde försäkra sig mot det extrema vädret och därmed var jordbruksministerns katastroffond uppfunnen. Man undrar dock vilket ansvar bonden har i den uppkomna situationen? Vilken riskbedömningskalkyl har legat till grund när han i våras satte potatisen och varför var marken inte dränerad som stor del av åkermarken är

Om jag bygger mitt hus på kanten till en å som varje år svämmar över och sveper bort mitt hus - då lär ingen hysa något förbarmanade över mitt problem. Jag får ju skylla mig själv. Frågan är var någonstans går gränsen där man måste ta sitt eget ansvar och se om sitt hus inför ändringarna i nederbördsmönstren? Efter den senaste tidens inbankande av konsekvenserna för klimatförändringarna kan inte någon nu längre hävda att "jag visste inte".

Förhoppningsvis håller försäkringbolagen villaägarna i örat på samma sätt som de gjort vad gäller brandskyddet och krav på brandvarnare. Jag är mer orolig över Eskils lilla äventyr med skattepengarna. Det är ju som bekant lättare att sätta sprätt på andras pengar och jag är tveksam till att sponsra högrisk projekt inom jordbrukssektorn.


Länk till Sydnytt om översvämningen i Stångby [länk]
Länk till Ekots hemsida om katastroffonden [länk]

Andra intressanta bloggar om: , , , , , ,


kommentarer

Comment Icon stångby

christoffer | 13/07/2007, 21:00

Just angående Stångby så har villaägaren faktiskt rätt.

Villaägaren köper en tjänst av kommunen (kommunen har dessutom monopol på denna tjänsten så villaägaren måste använda den)

då ska inte villaägaren behöva bygga extrasystem för att kommunen inte utför de arbete som den tar betalt för.

Speciellt inte om villaägaren redan har påpekat felet för kommunen.

JAg sitter i Tekniska nämden i Lund och tro mig att detta kommer att ge debatt i nästa möte (som tyvärr inte är fören i augusti)

Comment Icon Personligt ansvar

Mr Ginza | 24/08/2007, 12:12

Hej Ralliz,
Vad kul att även Du nu börjar inse att ett personligt ansvar utav oss individer i samhället är nog som vår helhet borde sträva mot!

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/725/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18