Gråskalan i pastellvärlden

« | »

Hushållsnära tjänster, analyserat från ett annorlunda feministiskt perspektiv

rallarper | 19 Juni, 2007 16:16

Hushållsnära tjänster kan med spänning analyseras från ett feministiskt perspektiv. Oftast landar den feministiska analysen på att det är en kvinnofälla, men som jag beskriver i en annan bloggning så är behovet av dylika insatser i form av skattesubventionering en indikation på att något är fel i intrimmingen av det eknomiska systemet. Låt oss nedan analysera den felaktiga intrimmningen från ett feministiskt perspektiv.

Men först låt oss först konstatera fundamenta: Risken för kvinnofällan är reell, men motsatsen - att det skulle vara en feministiskt korrekt åtgärd - är även den riktig. De mansdomierade verksamheterna har länge varit till och från subventionerade i form av ROT avdrag och energi bidrag vid byte av värmepanna. Den nya subventioneringen skulle kunna verka som en "jämställare" mellan mans- och kvinnodominerade subventioner.

Skrapar man lite på ytan så kan man dock finna att de mansdominerade branscherna skulle existera utan dessa subventioner. Så är det inte med de hushållsnära tjänsterna. Denna skrapning blottlägger ett diskriminering av kvinnor i det ekonomiska systemet där kvinnodiminerade jobb inte setts som ett riktiga jobb utan fallit under avdelningen oavlönat hemmafrujobb.

Visst är det kontroversiellt, och för vissa provocerande, att hävda att hushållsnära tjänster skulle vara predestinerade för kvinnor, men oavsett vem som skall utföra tjänsterna och om det finns behov av dem, så visar detta på tesen att det ekonomiska systemet intrimmat för manliga värderingar.

När man nu jagar fram en ny intrimmning av systemet, en intrimning som premierar hårt jobbande människor, måste hårt jobbande kvinnor vara en faktor.

Andra intressanta bloggar om: , , , , , , , , , ,

Bloggtoppen.se


kommentarer

Comment Icon

Anna | 19/06/2007, 18:07

Väldigt intressant perspektiv på ämnet!

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/725/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18