Gråskalan i pastellvärlden

« | »

Kungen - en flykting i tid och rum

rallarper | 19 Juni, 2007 14:47

Monarkin i Sverige har sina anor långt bak i tiden. Dess blotta existens hänger på att denna länk bevaras, men ju mer Sverige fortsätter in i framtiden, desto mer problematiskt blir monarkin.

Missförstå mig inte, kungahuset fyller säkert viktiga roller även i dagens Sverige, men andra, och till antalet fler roller, har ingen som helst betydelse. Men vi kanske måste pröva att ge vår kung flyktingstatus tills historien har kommit ifatt honom och oss själva. Låt oss leka med denna tanke en stund.

Asylprövning

Först och främst måste vi pröva hans flyktingstatus - kungen måste själv visa att han är berättigad till tids-asyl. Än så länge går det att damma av tillräckligt många romantiker för att komma fram till att flyktingen kungen skall skyddas från sin egen samtid.

Bidragstagaren

Bidraget till flyktingen är i runda slängar 100 miljoner. ”Sverige skall ha en generös flyktingpolitik” och visst är det så, speciellt om man har de rätta kontakterna i regeringsformen. Man skall ju inte ställa grupper mot varandra, och blotta jämförelsen av nödvändigheten av bidragen till flyktingen kungen och sjukvården är så vedervärdig att det bara anstår National Demokraterna att ta upp.

Anhöriginvandring

Anhöriginvandringen är inte möjlig att förbise när det gäller kungen, det är många andra tidsflyktingar, i princip hela hovstaten, som knackar på det moderna Sveriges dörrar och förväntar sig att bli insläppta. Moderaterna lanserar i dagarna att den som har fått uppehållstillstånd själv skall garantera bostad och försörjning för anhöriginvandringen. Så när vi skyddar kungen från utvecklingens hårda diktatur, då ålägger vi kungen själv att försörja sina nära och kära. Med glädje kommer han gräva djupt ur sina egna fickor för att behålla sådan nödvändigheter som Tarras.

Integrationen

Kungen och hans stackars anhöriga måste uppleva ett enormt utanförskap där han sitter i sitt lilla skyffe i Gamla stan och barackerna runt om i landet. Kungens anhöriga, då speciellt hans barn, riskerar att hamna i klorna på samhällets subversiva element. Ta minsta barnet till exempel, som direkt hamnade i den dåliga miljö som Stureplans freak show utgör, där kokain bruk och in-house fylla är status. Sannolikheten för ett livslångt bidragsberoende och brist på integration är uppenbar.

Återvändningen

Vi kan dock inte blunda för det faktum att kungen inte hör hemma i det moderna Sverige. Ett permanent uppehållstillstånd är inte aktuellt. Den enda rimlig slutsatsen är att han återvänder från de hörn i historien där han kom ifrån. Med några miljoner på fickan och lite fysisk hjälp kan han säkert fås att återvända, som många andra flyktingar, för att bereda plats för andra tidsflyktingar med behjärtansvärda orsaker till att inte avveckla sig själva.

Andra intressanta bloggar om: , , , , , , ,

Bloggtoppen.se


kommentarer

Comment Icon kungens belägenhet i tid och rum

knut folkesson | 19/06/2007, 21:03

Den tankvärda betraktelsen om kungen som flykting i tid och rum har en del poänger. Men varför stanna vid de fantasilösa ramar som kungahuset hittills uppehållit sig inom? Jag rekommenderar boken "Texter om kosmos" som ger perspektiv på sådant som tidsstiltje vid randen av svarta hål, tyngdlöshet och vikten av att inte alltid ha båda fötterna på jorden. Fuglesang visade vägen. Snart bör diskussionen om vilken svensk som i första hand bör skickas till Mars komma igång på allvar. Då kanske kungen kan ge en ny innebörd åt valspråket Med folket i tiden. Fast den här gången med tillägget Med folket i framtiden. För den här jorden håller ju på att bastufieras och snart framstår kanske Marsatmosfären som rena himmelriket.

Comment Icon Kungafamiljen

rick johansson | 17/08/2007, 01:38

Ja. Insändaren har en del poänger. Det är dock så att en republik kostar (& det är bevisat) mer än en ärftlig monarki. Varför ska vi betala för en president som sitter i ett par-tre år med miljoner kronor när vi har ett affärsmärke som går utanför allt vad republik heter? Vi skall inte underskatta varumärket Sverige och dess Monarki, USA som är en oerhört stor marknad svälter av glamour, så varför inte acceptera detta och skapa ett namn. Jag vet att det finns hemsidor i USA direkt riktade mot svenskt arv. Vilket bättre samlande värde än kungafamiljen finns? En premiarminister? En President? Snälla ni, ni som tror detta är totalt förda bakom ljuset!!
EN SOM VET ATT UPPSKATTA VÅR HISTORIA.

Comment Icon kungafamiljen

knut folkesson | 03/10/2007, 23:41

Ja, vi har hört det förut och är naturligtvis kostnadsmedvetna nog att förstå vitsen med en kung. Men varför stanna där? Det är ju också relativt billigt att låta nepotismus-light breda ut sig ytterligare något i de delar av offentlig sektor som numera granskas ur rationaliseringssynpunkt. Myndighetschefer söks numera i ökad utsträckning genom utannonsering, vilket ju på många sätt kan vara kostnadsdrivande. Billigare då att låta någon släkting ta vid när någon gammal generaldirektör faller ifrån. Säkerligen finns mycken tyst kunskap om hur man tar hand om statliga uppgifter i dessa familjer. På motsvarande sätt kunde kanske mer betydelsefulla delar av föreningslivet (jag tänker främst på politiska partier och fackföreningar) ta intryck av fördelarna med en successionsordning som lyfter fram släktbandens betydelse. Det känns säkert billigare och skulle säkert också uppmärksammas mer i utlandet än om vi fortsätter med en mer traditionellt demokratisk inriktning.

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/725/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18