Gråskalan i pastellvärlden

« | »

Hushållsnära tjänster - sluta hymla om moralism och benämn det vad det är: en arbetsmarknadspolitisk åtgärd

rallarper | 18 Juni, 2007 11:13

Hushållsnära tjänster handlar om att ge stöd till en verksamhet som inte är ekonomiskt bärkraftig med den ekonomiska viktningen som vi har idag. Den nuvarande regeringen känner det angeläget att frisera arbetslöshetsstatistiken, men då inte på det traditionella socialdemokratiska sättet med AMS åtgärder, utan med hjälp av skattesubventioner.

Frågan är om det är denna typ av verksamheter som skattebetalarna skall vara med och subventionera eller om vi skall rikta in oss på mer tillväxtfokuserade områden samtidigt som vi rent generellt ställer om ekonomin för att gynna entreprenörskap, inte bara vid strykbärdan och diskbänken, utan i samhällets alla aspekter vad gäller service.

Så knäckfrågan är då "vad är det som gör att dessa tjänster inte är ekonomiskt bärkraftiga av sig själva?" Svaret är att förädlingsvärdet av tjänsten inte tillräckligt hög - den kostnaden det innebär för privatpersonen att få sitt hem städat av annan står inte i rimlig proportion mot konstnaden det tar för privatpersonen att tjäna in dessa pengar. All sund ekonomisk logik handlar om att systemet skall svänga in sig så att lappningar inte behövs; här har vi tydligt en icke sund ekonomisk verksamhet (en lappning) som uppenbarligen inte behövs. Om den behövs så har vi andra problem i styrningen av ekonomin.

De borgerliga argumenten i debatten handlar om att människor skall få tid över till annat - "lite guldkant" som det heter. Ur detta springer två perspektiv:

1. Skall staten hjälpa privatpersonerna att prioritera

Vad är det som säger att staten skall ha en åsikt om att det är bättre för en privatperson att ligga i hängmattan eller titta på TV är så mycket bättre än att städa i sitt hem? Det hela handlar om att prioritera sin vardag och jag är övertygad om att den enskilde klarar det mycket bättre än staten.

2. Extraknäck straffskattas bort

Om jag jobbar extra på mitt jobb i sveriges industri, en industri som är känd för att skapa mycket mervärde från de anställda, får jag så lite över att det inte kan bära kostnaden för hjälpen i hemmet. Vi har ett skattesystem som inte premierar folk som är ambitiösa på jobbet. Folk som jobbar extra får så lite tillbaka att den lilla guldkanten som naturligt borde komma av jobbet aldrig uppenbarar sig.

I söndagens Sydsvenska var ytterligare en försvarare för hushållsnära tjänster ute och försvarade idén genom att i flera exempel hur andra områden är subventionerade. Här hemma har vi haft hjälp av en städfimra, men kvaliten kontra kostnaden (ej subventionerad) stod inte i rimlig proportion. Däremot har jag inga moraliska kval av att hyra in personal för ändamålet. Att sopa min skit är lika fint som att städa upp efter fulla ungdomar på Malmö central.

Så, vad blir nu kontentan av det ovan? Premiera de som jobbar hårt genom att låta dem själva sätta sin guldkant på sin tillvaro. Snälla staten, jag vill bestämma själv vad jag vill göra - jag kanske inte vill städa utan måla huset - varför skall jag straffas?

Andra intressanta bloggar om: , , , , , , , , ,

Bloggtoppen.se


kommentarer

Comment Icon Detta är bara början

christoffer | 18/06/2007, 11:45

tanken från Aliansen är att sänka kostnaden för allt arbete. Men att göra det överlag skulle vara för dyrt i det korta loppet.

Av denna anledningen så har man valt ut branscher där arbetskostnaderna är så stor del av totalkostnaderna som möjligt. Tanken är att de skapade arbetena och de "vitgjorda" arbetena kommer att ge en så stor förbättring i statens finanser så att man kan addera bransch efter bransch tills alla branscher är inkuderade.

Comment Icon

Anders | 18/06/2007, 19:07

Intressant text! Har du kanske länken till den artikeln i Sydsvenska?

Comment Icon

RallarPer | 19/06/2007, 09:11

Nej, tyvärr - letade efter den men uppenbarligen fanns den bara i den fysiska tidningen.
Det var en moderatkvinna som visade på andra subventionerade områden och inte tyckte hushållsnära tjänster skiljde sig från andra tjänster, som ROT avdrag.

Comment Icon

Katarina | 29/06/2007, 08:20

Jag tror att staten inte borde blanda sig s[ mycket i. Du har r'tt i det du skriver.

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/725/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18